Inici
linia blanca
Any jubilar de sant Fructuós
linia blanca
Actes del martiri de sant Fructuós
linia blanca
Què és un Any Jubilar
linia blanca
Pregària i lema de l'any jubilar
linia blanca
Objectius
linia blanca
Condicions per rebre el jubileu
linia blanca
Els llocs jubilars
linia blanca
Projectes jubilars
linia blanca
Publicacions i escrits
linia blanca
Organització i enllaços
  AGENDA       NOTÍCIES       VÍDEOS   28 de març de 2024
 
Notícies Notícies

MISSA MULTITUDINÀRIA EN LA CLAUSURA DE L’ANY JUBILAR DELS SANTS FRUCTUÓS, BISBE, I AUGURI I EULOGI, DIAQUES


La Catedral va presentar un aspecte magnífic. La nau central i les laterals, plenes a vessar amb més de 2.000 feligresos. La missa, presidida per Sa Emminència Mons. Julián Herranz, cardenal de l’Església romana i enviat extraordinari de Sa Santedat el Papa per a la clausura de l’Any Jubilar de sant Fructuós, bisbe, i sant Auguri i sant Eulogi, diaques. Les màximes autoritats civils del territori i de tot el país, amb el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, al capdavant, eren presents a l’acte.

L’ocasió, sens dubte, s’ho mereixia: el diumenge 25 de gener, a les 5 de la tarda, Tarragona va dir adéu a l’Any Jubilar commemoratiu del 1750 aniversari del martiri dels tres sants tarragonins que, des del passat 21 de gener de l’any 2008 s’ha celebrat a la ciutat. Han estat dotze mesos en els quals s’han succeït un seguit d’actes litúrgics, culturals i artístics.

La cerimònia va començar puntual amb un cant molt antic anomenat Laudes Hincmari i amb el tancament de la porta principal de la Catedral, com un símbol de porta sancta, per part del Sr. Cardenal, ajudat per dos diaques, després d’haver escoltat les paraules de benvinguda i de salutació que va adreçar Mons. Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona, el qual va tenir un sentit i emocionat record per les víctimes del temporal que el dia abans havia assolat Catalunya, molt especialment els joves de Sant Boi de Llobregat.

Abans d’iniciar la missa, Mn. Miquel Barbarà, vicari general de l’arxidiòcesi i president de la comissió executiva de l’Any Jubilar, va llegir als presents el missatge, signat de puny i lletra del sant pare Benet XVI, amb goig, agraïment i sorpresa, perquè no s’esperava que hi hagués aquest missatge: «La commemoració d’aquests màrtirs ens porta a pensar en una comunitat que, havent rebut a les albors del cristianisme el missatge evangèlic transmès pels Apòstols, va saber confessar, viure i celebrar la seva fe sense temor, fins i tot en un ambient d’incomprensió i d’hostilitat. El testimoniatge dels qui van donar la sang per Crist continua il·luminant i enfortint la fe de l’Església, ja que indica sense equívocs que el sentit i la plenitud de la nostra existència, la raó de l’esperança més gran i del goig més íntim, és la relació amb Déu, font de la vida. Amb aquest Any Jubilar la comunitat eclesial de Tarragona, juntament amb els qui s’hi han unit, ha tingut una oportunitat privilegiada d’apreciar el tresor que porta a dins i que ha de tornar a brillar avui per donar més esplendor i pregonesa a la vida cristiana en les persones, les famílies i les relacions socials. Per això prego el Senyor que aquest esdeveniment doni nous impulsos a una acció pastoral intensa que faci sentir a tothom l’alegria i la responsabilitat de ser membres vius del cos de Crist, que és l’Església, amb el mateix vigor i fidelitat dels qui són honorats com a sants patrons d’aquesta arxidiòcesi. Amb aquests sentiments, i invocant la protecció maternal de la Santíssima Verge Maria sobre els pastors i fidels de Tarragona, els imparteixo de cor una especial benedicció apostòlica, que complagut faig extensiva a tots els qui participen en les celebracions conclusives del susdit Any Jubilar.» Va ser un missatge que va emocionar els presents.

Durant tota la solemne eucaristia, Mons. Julián Herranz es va expressar en català, fins arribada l’homilia, en què va cambiar a una llengua germana, el castellà, perquè, com va dir: «La meva pobra pronunciació feriria les vostres oïdes, i no vull afegir un martiri més al dels protomàrtirs de Tarragona.» L’esforç que va fer el prelat de parlar en català va ser un gest molt apreciat per tots els fidels. Mons. Herranz va manifestar una idea en la qual s’establien vincles amb una altra expressada abans de començar la cerimònia pel president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, en una intervenció davant els mitjans de comunicació encarregats de cobrir la clausura de l’Any Jubilar. «¡Que hermoso es, queridos hermanos, considerar una vez más las profundas raíces que tiene la fe cristiana en la cultura, la historia y las estructuras sociales de Cataluña, de España y de Europa!», va dir el Sr. Cardenal. «És important, en temps de dificultats com el que estem vivint, posar de relleu els valors compartits per la societat catalana, com la llibertat, la justícia, l’esforç i la solidaritat, que tenen l’arrel en l’Església cristiana», va dir per la seva part el President de la Generalitat de Catalunya.

A més, i sobre l’Any Jubilar, Mons. Herranz va afirmar que «el Año Jubilar de los Protomártires de Tarragona ha sido clausurado, pero no se clausura, al contrario se proyecta en el futuro, su finalidad evangelizadora, su impulso renovador en las comunidades cristianas y en toda la sociedad». «Porque es muy necesario impulsar, con nuevo ardor de santidad de vida y de vibración apostólica, el servicio cristiano a la Verdad.» L’enviat especial del Sant Pare va recordar unes paraules de Sa Santedat Benet XVI: «Recordando estas palabras del Apóstol, ha dicho el Santo Padre que el Año Paulino es un año de peregrinación, pero no solamente en el sentido de un camino exterior hacia lugares paulinos, sino también, y sobre todo, en el sentido de una peregrinación con el corazón, junto a San Pablo, hacia Jesucristo.»

Els cants van estar animats pel Cor i l’Orquestra dels Amics de la Catedral de Tarragona. A l’ofertori es va estrenar un motet, Non deexit pastor, ‘No us mancarà pastor’, obra del Sr. Josep Enric Peris, que va dirigir ell mateix.

Després de la comunió, i abans d’entonar el Te Deum en acció de gràcies, Mons. Jaume Pujol va dirigir unes paraules als presents a l’acte: «Els dies finals de l’Any Jubilar han estat de gran intensitat i rics en dons. Hem d’estar agraïts als màrtirs pel seu esperit i pel seu exemple. Vull agrair al papa Benet XVI que ens hagi atorgat l’Any Jubilar i el missatge que ens ha fet arribar. L’Any Jubilar ha de ser un impuls per a una activitat pastoral més intensa. Vull donar les gràcies, també, a les persones que han col·laborat en l’Any Jubilar, així com a totes les institucions i als voluntaris que ens han ajudat. Moltes gràcies també a tots els qui heu vingut a la Catedral de Tarragona.»

La interpretació dels Goigs dels sants Fructuós, Auguri i Eulogi va posar el punt i final a una molt emotiva cerimònia. En finalitzar, al pla de la Seu, un castell de focs va omplir de llum una nit freda en el temps, però de molta calor humana. La jornada va acabar amb una recepció al palau arquebisbal.


Descarregar arxiu


 

Calendari
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

arquebisbat de tarragona


WEB PATROCINADA PER