Inici
linia blanca
Any jubilar de sant Fructuós
linia blanca
Actes del martiri de sant Fructuós
linia blanca
Què és un Any Jubilar
linia blanca
Pregària i lema de l'any jubilar
linia blanca
Objectius
linia blanca
Condicions per rebre el jubileu
linia blanca
Els llocs jubilars
linia blanca
Projectes jubilars
linia blanca
Publicacions i escrits
linia blanca
Organització i enllaços
  AGENDA       NOTÍCIES       VÍDEOS   26 de abril de 2024
 
Notícies Notícies

LA DIVINA LITÚRGIA EN RITU CATÒLIC BIZANTINO-UCRAÏNES, UNA CERIMÒNIA INOBLIDABLE


La tarda del diumenge 7 de desembre la Catedral de Tarragona es va omplir amb els sons de la divina litúrgia en ritu catòlic bizantinoucraïnès, a la qual va assistir un gran nombre de persones procedents d’Ucraïna i d’altres indrets de l’Europa de l’Est.

Les campanes de la seu tarragonina van repicar alegrement convocant els fidels a una celebració eucarística que va resultar senzillament corprenedora. De mica en mica la Catedral es va anar omplint de persones desitjoses de participar en aquest solemne acte litúrgic, convocat especialment amb motiu de l’Any Jubilar de sant Fructuós, bisbe, i sant Auguri i sant Eulogi, diaques.

Mons. Jaume Pujol, arquebisbe metropolità de Tarragona i primat, va participar en la divina litúrgia. L’acompanyaven, a banda i banda de la seu, Mn. Miquel Barbarà, vicari general de l’arxidiòcesi, i Mn. Josep Maria Serra, canonge de la seu metropolitana i primada. També hi eren presents alguns preveres de l’arxidiòcesi.

Mn. Pere Casanovas, assistit per un prevere i per un diaca ucraïnesos, va oficiar la missa segons el ritu catòlic bizantinoucraïnès. Va ser una cerimònia impressionant per diversos motius: per la commovedora dimensió mistèrica i d’adoració de la divina litúrgia i pel recolliment i el fervor amb què era seguida pels fidels. El silenci, trencat només per la veu del celebrant i els cants litúrgics, era quelcom viu, palpable. Les llàgrimes corrien pels rostres —de trets eslaus— de molts dels assistents, visiblement emocionats.

El Senyor Arquebisbe va pronunciar una sentida homilia, la qual anava essent traduïda a l’ucraïnès per Mn. Casanovas. Cal indicar que la missa es va fer en llengua catalana i els emotius cants en llengua ucraïnesa.

El moment de la comunió, sota les dues espècies, també va ser un moment d’intensa emoció en veure la devoció amb què els fidels acudien a rebre el sagrament.

La cerimònia va acabar amb unes paraules d’agraïment de l’oficiant i, aprofitant l’avinentesa de l’Any Jubilar, amb un cant de felicitació, una de les formes de comiat de la missa segons el ritu catòlic bizantinoucraïnès quan s’escau algun aniversari remarcable.

Sens dubte, entre els molts moments notables de l’Any Jubilar, aquest solemne acte litúrgic, dedicat expressament als catòlics de l’Europa de l’Est, no serà precisament d’aquells que s’obliden fàcilment.


Descarregar arxiu


 

Calendari
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

arquebisbat de tarragona


WEB PATROCINADA PER